Τα Μαθηματικά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη (μαθηματικό , συγγραφέα) , η χρήση των μαθηματικών βοήθησε πολύ τις συμμαχικές δυνάμεις στο να σχεδιάσουν την στρατηγική τους στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο , όταν συνειδητοποίησαν ότι η στρατιωτική υπεροχή των Γερμανών οφειλόταν κυρίως στην παραγωγή τανκς. 
Το κρίσιμο ερώτημα για τους Συμμάχους τότε ήταν πόσα τανκς κατασκεύαζε η Γερμανία , καθώς το στοιχείο αυτό θα τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τον εχθρό.
Για να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα  οι Σύμμαχοι χρησιμοποίησαν όλες τις γνωστές μεθόδους συλλογής πληροφοριών (κατασκοπεία , υποκλοπές , ανακρίσεις..) χωρίς αποτέλεσμα. 
Όταν όμως παρατήρησαν ότι κάθε γερμανικό τανκ που είχε περιέλθει στον έλεγχό τους είχε έναν μοναδικό σειριακό αριθμό , διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί αυτοί ακολουθούσαν ένα μοτίβο.
Έτσι χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο με τη βοήθεια του οποίου μπόρεσαν και υπολόγισαν τον ρυθμό παραγωγής των τανκς. Συγκεκριμένα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το διάστημα εκείνο οι Γερμανοί κατασκεύαζαν 255 μηνιαίως.
Πράγματι μετά την λήξη του πολέμου τα στοιχεία των Γερμανών βεβαίωναν ότι κάθε μήνα κατασκεύαζαν 256 τανκς , ένα μόνο παραπάνω από τον υπολογισμό που είχαν κάνει.

Πηγή: Ναυτεμπορική



Δημοφιλείς αναρτήσεις