Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

Η ιδιοφυία μέσα σε όλους μας

Αν ανήκετε σε όσους πιστεύουν ότι οι ιδιοφυίες γεννιούνται, δεν γίνονται, ξανασκεφτείτε το. Η σύγχρονη επιστήμη έχει καταλήξει στο αισιόδοξο συμπέρασμα, ότι είμαστε όλοι εν δυνάμει.. Αϊνστάιν. Ένας Αμερικανός γενετιστής, ο Ντέιβιντ Σενκ, εξηγεί γιατί στο βιβλίο του "Τhe Genius in all of us" ("Η ιδιοφυία μέσα σε όλους μας").


Ο δρ Σενκ πιστεύει, λοιπόν, ότι έχουμε υπερτιμήσει τη γενετική προδιάθεση για τα μεγάλα επιτεύγματα. "Κανένας άνθρωπος δεν είναι εκ γενετής "μέτριος", ούτε η μετριότητα αποτελεί αμετάκλητη καταδίκη" γράφει. Διότι, όπως άλλωστε προκύπτει από τη σύγκριση με τις μελέτες του Καναδού καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας Μάλκολμ Γκλάντγουελ, το DNA δεν είναι ένα στατικό αποτύπωμα, αλλά επηρεάζεται σημαντικά και από εξωγενείς παράγοντες.
"Δεν υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που μπορούν να μελετηθούν ανεξάρτητα από το περιβάλλον" συμφωνεί και ο Μάικλ Μίνεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ στον Καναδά. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο κληρονομικό και στο επίκτητο, τα οποία βρίσκονται σε μια συνεχή αλληλουχία και αλληλεπίδραση, ανάλογα με το περιβάλλον που μεγαλώνει και ζει ο καθένας μας. Οι εμπειρίες αφήνουν το αποτύπωμά τους στο γονιδίωμα κάθε ανθρώπου και μεταφέρονται στα παιδιά του, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το δείκτη νοημοσύνης μας. Ο Ντέιβιντ Σενκ ισχυρίζεται ότι, ελέγχοντας τις επιδράσεις του περιβάλλοντος, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια που πιστεύουμε ότι μας έχει θέσει η φύση. Ας φέρουμε, για παράδειγμα, το μουσικό ταλέντο. "Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι προικισμένοι με μουσικό αυτί, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κλίση στην μουσική" γράφει.


Συμπέρασμα; Οι ειδικές δεξιότητες είναι κατά μεγάλο μέρος επίκτητες. Παράδειγμα, οι Κενυάτες δρομείς, που θεωρούνται ασυναγώνιστοι στον μαραθώνιο. Τους έχει προικίσει η φύση με κάποια ειδικά γονίδια; "Κάθε άλλο, η ανάγκη τους έκανε να τρέχουν τόσο καλά. Στην Κένυα πολλά παιδιά, ακόμα και από την ηλικία των επτά ετών, είναι αναγκασμένα να τρέχουν 8 με 10 χιλιόμετρα κάθε μέρα για να πάνε στο σχολείο" γράφει ο Δρ Σενκ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...