Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012

Οι 5 πιο παράξενες γλώσσες του κόσμου

   Η γλώσσα αναμφισβήτητα αποτελεί μια καταπληκτική ικανότητα του ανθρώπινου γένους. Κανένας άλλος ζωικός οργανισμός δε φαίνεται να κατέχει τον πλούτο της ανθρώπινης γλώσσας, την ταχύτητα απόκτησής της και τη δυνατότητα της απόκτησής της απ'όλα σχεδόν τα μέλη της ανθρώπινης κοινωνίας. Μάλιστα ο ρυθμός και ο βαθμός της γλωσσικής απόκτησης καθορίζει, ως ένα βαθμό, και το επίπεδο "κανονικότητας" του ατόμου σε σχέση με το κοινωνικό του περιβάλλον.
 
 
   Η σχέση μεταξύ γλώσσας και σκέψης αποτελεί γεγονός πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Ο πολύπλοκος όμως χαρακτήρας της καθεμίας από αυτές τις λειτουργίες, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και η σχέση ανάμεσα σ'αυτές θα είναι μια σχέση πολυσύνθετη, η φύση της οποίας θα είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί. Βέβαια το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούργιο, αφού η σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στη σκέψη ήταν ανέκαθεν ένα φιλοσοφικό πρόβλημα. Από τον Πλάτωνα ακόμη γνωρίζουμε ότι η γλώσσα και η σκέψη σχεδόν ταυτίζονται. Και βέβαια ας μη ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται η ίδια λέξη ("λόγος") για να δηλωθεί τόσο η εσωτερική σκέψη όσο και η έκφρασή της.
 
   
  Επιπλέον η γλώσσα αποτελεί το κυριότερο μέσο επικοινωνίας του ανθρώπου. Και η πολυπλοκότητα του λόγου που έχει τη δυνατότητα να αρθρώνει είναι ίσως το κυριότερο στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ζώα στον πλανήτη. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα χιλιάδες γλώσσες έχουν δημιουργηθεί. Οι περισσότερες από αυτές έχουν κάνει ήδη τον κύκλο τους, άλλες παρακμάζουν και άλλες συνεχίζουν να εξελίσσονται. 
 
 
Οι 5 πιο παράξενες γλώσσες στον κόσμο!
Ας δούμε 5 πραγματικά παράξενες γλώσσες, από τις οποίες άλλες έχουν εξαφανιστεί, ενώ άλλες έχουν προκύψει (κατασκευαστεί είναι η πιο ορθή περιγραφή τους) μέσα από κινηματογραφικές παραγωγές ή βιβλία επικής φαντασίας συγκεντρώνοντας γύρω τους μικρές κοινότητες φανατικών οπαδών που τις καλλιεργούν και τις χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναντήσεις.
 
Αμέσως μετά την προβολή των κινηματογραφικών ταινιών του Τόλκιν για τον "Άρχοντα των  Δαχτυλιδιών" , παρατηρήθηκε μια έντονη επιθυμία χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο να διδαχθούν τη γλώσσα των...ξωτικών! Η ιστοσελίδα θα σας παραπέμψει σε αρκετούς ακόμα συνδέσμους έτσι ώστε με πολύ κόπο να είστε σε θέση να μιλήσετε κάποια στιγμή ξωτικικά.

Ομιλείται από 300 περίπου αυτόχθονες του Αμαζονίου και θεωρείται η τελευταία από τη χαμένη οικογένεια των γλωσσών Mura. Ο λόγος για τη διάλεκτο των Piraha που αποτελεί μια από τις ελάχιστες γλώσσες του πλανήτη που δεν σχετίζεται με καμία άλλη.

Η εξαφανισμένη πλέον γλώσσα των Ubykh ομιλείτο επίσημα έως και το 1992 στην περιοχή του Βόρειου Καύκασου. Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το αλφάβητο και το σύστημα γραφής της φυλής των Ubykh.
 
Είστε φανατικός του Star Trek; Σε αυτό το site θα έρθετε σε επαφή με μια παγκόσμιας δυναμικής προσπάθεια σχετικά με τη διάδοση της κουλτούρας και της γλώσσας της μοχθηρής πολεμικής φυλής των εξωγήινων Κλίνγκον.Το σχετικό επεξηγηματικό κείμενο υπάρχει και στα Ελληνικά.
 
Εαν φοβάστε να μάθετε Κινέζικα, τότε ίσως δεν έχετε ακούσει για τη γλώσσα Jul' hoansi (άγνωστο το πώς ακριβώς προφέρεται) που μιλούν 30.000 περίπου νομάδες στη Βόρεια Ναμίμπια της Αφρικής. Η διάλεκτος παρουσιάζει μια απίστευτη πολυπλοκότητα, μιας και έχουν επινοηθεί για αυτήν τρεις διαφορετικές ορθογραφίες.


Πηγή παράξενων γλωσσών: Περιοδικό Φαινόμενα

 
  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...