Nα πιστεύετε τα μισά απ' όσα βλέπετε (και τίποτα απ' όσα ακούτε)

Ο Kokichi Sugihara είναι καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Meiji στο Τόκιο και ανέπτυξε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για γραμμικά σχέδια δύο διαστάσεων και τρισδιάστατα αντικείμενα. Το πρόγραμμα αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργεί απίστευτες οφθαλμαπάτες που μπερδεύουν τον εγκέφαλο όσων τις βλέπουν.

Ο μαθηματικός από την Ιαπωνία έχει εργαστεί επίσης στην κατασκευή μιας οφθαλμαπάτης που δείχνει να αψηφά τη βαρύτητα. Αυτή η οφθαλμαπάτη, που την κατασκεύασε πριν από κάποια χρόνια, εντυπωσιάζει το διαδίκτυο καθώς δείχνει 4 ράμπες και κάποια ξύλινα μπαλάκια που μοιάζουν να κυλούν προς τα επάνω κι όχι προς τα κάτω. Φυσικά αυτό είναι ένα τέχνασμα, αλλά η επίδειξη που κάνει στο βίντεο ο καθηγητής δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο το παρουσιάζει είναι εξίσου έξυπνος με την ίδια την κατασκευή.

 Αυτή η κατασκευή είναι αποτέλεσμα του προγράμματος με το οποίο επεξεργάζεται τα γραμμικά σχέδια και στη συνέχεια φτιάχνει τα τρισδιάστατα αντικείμενα και τις εντυπωσιακές οφθαλμαπάτες. Όπως λέει ο ίδιος, «ανακάλυψα ότι μερικά αντικείμενα δεν είναι στην πραγματικότητα αδύνατα (να κατασκευαστούν). Μπορούν πραγματικά να κατασκευαστούν ως στερεά στον τρισδιάστατο κόσμο».

Όσον αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο, ο μαθηματικός λέει ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι εύκολο να μπερδευτεί και να κάνει τον καθένα να νομίζει ότι οι ράμπες είναι αντίθετα τοποθετημένες απ’ ό,τι στην πραγματικότητα είναι. «Επειδή οι εικόνες που προβάλλω δεν περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το βάθος και ο εγκέφαλος πρέπει να μαντέψει εισάγοντας πρόσθετες πληροφορίες, όπως τη συμμετρία γι’ αυτό γίνεται το λάθος», είπε Kokichi Sugihara.

Ο μαθηματικός έχει δημιουργήσει με αυτή την τεχνική και το πρόγραμμά του πάνω από 100 ψευδαισθήσεις, με αυτήν που θα δείτε στο βίντεο να είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ομολογουμένως.

 Στην αρχή του βίντεο θα νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος μαγνήτης που τραβάει τα μπαλάκια προς το επάνω μέρος της μπάρας, αλλά στο τέλος θα καταλάβετε πού οφείλεται αυτό.
Δείτε το εντυπωσιακό παιχνίδι του μυαλού...

Δημοφιλείς αναρτήσεις