Μαθηματικά - Έκθεση


Σήμερα το πρωί έπεσε στα χέρια μου το συγκεκριμένο διαφημιστικό φυλλάδιο. Θα μου πει κάποιος: «και τι έγινε; ένας ακόμη νεαρός που κάνει κάποια ιδιαίτερα προκειμένου να βγάλει το χαρτζηλίκι του» Όμως με προβλημάτισαν αρκετά δύο πράγματα (δε θα αναφερθώ καθόλου στο θέμα της παραοικονομίας, παρόλο που όλοι αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητά του).


Διαβάζοντας την πρώτη σελίδα ο νεαρός ξεκινάει με έναν πρόλογο για την παιδεία με πολύ σωστό και όμορφο τρόπο. Στο πάνω όμως μέρος της σελίδας διαβάζω κάτι που βγάζει μάτι: «Μαθηματικά – Έκθεση». Ο ίδιος άνθρωπος διδάσκει και μαθηματικά και έκθεση. Γεμάτος απορία κοιτάω και την επόμενη σελίδα.
 

Ο νεαρός είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων. Έχει κάνει μεταπτυχιακά στις Οικονομικές Επιστήμες σε πανεπιστήμιο της Ισπανίας, έχει συγγράψει βιβλίο και διοργανώνει εργαστήρια ρητορικής. Ένας νέος δηλαδή με πολύ καλές σπουδές, με γνώσεις ξένων γλωσσών, με αγάπη για την μάθηση. Και μου γεννιούνται δύο απορίες:

1) Γιατί ο συγκεκριμένος νεαρός δεν εργάζεται ή έστω δεν προσπαθεί να βρει εργασία στο αντικείμενο του; Ναι, το ξέρω υπάρχει ανεργία στους νέους και μεγάλη μάλιστα, όμως έχω παραδείγματα πολλών μαθητών μου που με αντίστοιχες σπουδές έχουν βρει εργασία στο αντικείμενο τους, άλλοι ικανοποιητική, άλλοι πολύ καλή.

2) Γιατί ο συγκεκριμένος νεαρός αποφασίζει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση, κάνοντας ιδιαίτερα και μάλιστα όχι στον τομέα του (θα μπορούσε να διδάξει και νόμιμα το μάθημα Α.Ο.Θ). Το κάνει ως «εύκολη λύση» μέχρι να βρει δουλειά στον τομέα που σπούδασε ή πράγματι αγαπάει την διδασκαλία; Όπως και να έχει, δημιουργεί - έστω και άθελά του - πρόβλημα. Μπορεί ένας Μαθηματικός να διδάξει Έκθεση; Κανένας Μαθηματικός που ασχολείται με την εκπαίδευση δε θα το τολμούσε. Μπορεί ένας Φιλόλογος να διδάξει Μαθηματικά; Το ίδιο. Μπορεί ένας Οικονομολόγος να διδάξει και Έκθεση και Μαθηματικά, έστω σε μαθητές Γυμνασίου;

Δεν έχω βγάλει κάποιο συμπέρασμα, γιατί δε γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει. Το μόνο που θέλω να πω είναι: ας αφήσουμε την εκπαίδευση και την διδασκαλία για αυτούς που έχουν σπουδάσει τις ανάλογες σχολές και έχουν τις κατάλληλες σπουδές. Ας αφήσουμε την Ιατρική στους γιατρούς και τα Οικονομικά στους οικονομολόγους. Αλλιώς, πολύ προσεκτικά να συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό μας και να σπουδάζουμε κάτι που το θέλουμε, το αγαπάμε και μπορούμε να ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας με αυτό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις