#hashtag για μαθητές


Η λέξη hashtag προέρχεται από την ένωση των λέξεων hash και tag, δηλαδή του συμβόλου # και μιας ετικέτας (λέξης). Η πρώτη χρήση hashtag στα Social Media πραγματοποιήθηκε στο Twitter το 2007 και έκτοτε χρησιμοποιείται έως και σήμερα για την κατηγοριοποίηση συζητήσεων και δημοσιεύσεων.
 
Σε μαθηματικά sites και groups έχουν σκοπό να ομαδοποιούν δημοσιεύσεις, όπως: #ΑΛYKΓΕΩΜ που σημαίνει: Α Λυκείου Γεωμετρία.

Ένα κλασικό hashtag με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στα μαθηματικά είναι το #ΓιαΚαθηγητές, δηλαδή μια κατηγορία ασκήσεων που δε θέλουμε να ασχοληθούν οι μαθητές με αυτήν, αλλά αφορά εμάς τους μαθηματικούς. Οι λόγοι που μπορεί να μην απευθύνεται στους μαθητές είναι διάφοροι. Μπορεί για παράδειγμα να αφορά θέματα εκτός διδακτέας ύλης αλλά με μαθηματικό ενδιαφέρον, ή θέματα πολύ δύσκολα για μαθητές, ή ακόμη θέματα εκτός διδακτικού και εξεταστικού πλαισίου.

Μια τέτοια άσκηση είναι και η παρακάτω για το λόγο ότι είναι εκτός εξεταστικού πλαισίου, αφού αποτελεί θέμα μαθηματικών προσανατολισμού της Β Λυκείου και έχει ένα ερώτημα που αντιμετωπίζεται με Γεωμετρία Β Λυκείου και ένα ερώτημα που αντιμετωπίζεται με Άλγεβρα Β Λυκείου. 

Παρόλαυτα είναι ένα θέμα που θα πρότεινα στους μαθητές μου στην προσπάθειά να αλλάξω την λανθασμένη εντύπωση που έχουν πολύ συχνά όσον αφορά την καθολικότητα των μαθηματικών εννοιών που διδάσκονται.
Στη Β Λυκείου οι μαθητές έχουν τρια διαφορετικά είδη μαθηματικών (προσανατολισμός , άλγεβρα γενικής και γεωμετρία γενικής) και πολλές φορές θεωρούν ότι αυτά τα τρία μαθήματα είναι άσχετα μεταξύ τους και δεν μπορούν να συνδεθούν. Θέματα ευκλείδιας γεωμετρίας όμως υπάρχουν ακόμη και στην Ανάλυση της Γ Λυκείου (Πυθαγόρειο Θεώρημα, όμοια τρίγωνα κ.α.). Η άλγεβρα προφανώς είναι απαραίτητη, αλλά και η αναλυτική γεωμετρία του πρoσανατολισμού συναντάται σε πολλές ασκήσεις του σχολικού βιβλίου της Γ Λυκείου. 

#συμπέρασμα #γιαμαθητές: δεν κάνουμε μαθηματικά - άλγεβρα - γεωμετρία. Όλα μαθηματικά είναι και όλες οι έννοιες μπορούν να μας φανούν χρήσιμες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις