Μαθηματοσύμπαν και Πλανητησγή

"Το Μαθηματοσύμπαν υπερβαίνει το Χρόνο και το Χώρο... υπερβαίνει τη Διάνοια και την Παράνοια.. υπερβαίνει τη Σκέψη, υπερβαίνει την ίδια την Υπέρβαση. Εντός του - και η λέξη "εντός" είναι σίγουρα εσφαλμένη, διότι έννοιες όπως "εντός" και "εκτός" αφορούν τα επιμέρους Διαστήματα και όχι τα ανεξερεύνητα πέρατα του Μαθηματοσύμπαντος - δεν υπάρχουν μόνο όλοι οι Χώροι και οι Χρόνοι που υπήρξαν ή όλοι οι Χώροι και οι Χρόνοι που θα μπορούσαν να υπάρξουν. Επιπλέον περιέχει  (λάθος λέξη και πάλι) όλους τους Χώρους και τους Χρόνουν που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν , έστω σαν ζοφερή προειδοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονεί το ανύπαρκτο.

Το Μαθηματοσύμπαν περιέχει όλους τους αριθμούς.
Το Μαθηματοσύμπαν περιέχει όλα τα σχήματα.
Το Μαθηματοσύμπαν περιέχει όλες τις γεωμετρίες.
Το Μαθηματοσύμπαν περιέχει όλα τα διανύσματα, τις μήτρες, τις μεταθέσεις, τους συνδυασμούς, τα ολοκληρώματα, τις διαμερίσεις, τις προβολές, τις απεικονίσεις, τις υπερβολές, τις διχοτομήσεις, τις ημιομάδες, τους μετασχηματισμούς, τις σχέσεις, τις συναρτήσεις, τα συναρτησιακά, τα αλγεβρικά σχήματα ομάδων, τις υπερπολλαπλότητες, τις θεωρίες Κ, τις θεωρίες Μ, τα σύνολα Μ, τα δυναμικά σύνολα, τα υποσύνολα, τα υπερσύνολα και τα απλά συνηθισμένα κοινόχρηστα σύνολα.
Το Μαθηματοσύμπαν περιέχει όλες τις δομές δεδομένων.
Το Μαθηματοσύμπαν περιέχει όλες τις διαδικασίες.
Το Μαθηματοσύμπαν περιέχει όλες τις τυπολογικές περιγραφές των λογικών δομών.
Το Μαθηματοσύμπαν περιέχει όλες τις μη τυπολογικές περιγραφές των μη λογικών δομων.


Αν μια μέρα κάποιος κατόρθωνε να επινοήσει ένα νέο είδος πράγματος , κάτι που δεν ήταν ούτε Χώρος ούτε Χρόνος αλλά με κάποιο τρόπο θα άνηκε στην ίδια κατηγορία (ειρήσθω εν παρόδω ότι το Μαθηματοσύμπαν περιέχει όλες τις κατηγορίες) ... τέλος πάντων, αν κάποιος έκανε αυτό που προανέφερα, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν παρόν, εντός του Μαθηματοσύμπαντος, ευθύς εξαρχής. (Μόνο πoυ, όπως θα μαντέψατε, οι λέξεις "θα", "ήταν","παρόν" και "εντός" είναι εσφαλμένες, το ίδιο και οι λέξεις "ευθύς" και "εξαρχής". Ωστόσο μπορούμε ίσως να δεχτούμε το "του".)

Οι Διαστημικοί Άλτες χρησιμοποιούν το όνομα "Πλανητησγή" για να αναφερθούν στον κόσμο που ζεις εσύ, αγαπητέ αναγνώστη. Ο Πλανητησγή έχει τη δική του ιστορία και γεωγραφία και η σχέση του με το Μαθητοσύμπαν είναι περίπλοκη και μπερδεμένη. 
Ακόμη και οι φιλόσοφοι (μια ειδική ποικιλία ανάμεσα στα πλάσματα που ζουν στο Πλανητησγή, και τα οποία είναι γνωστά με το γενικό όρο Άνθρωποι) δεν αμφιβάλλουν ότι ο Πλανητησγή συνδέεται άρρηκτα με το Μαθηματοσύμπαν- εξ' αυτού, αλλά όχι εντός αυτού (αν και η λέξη "εντός"...αλλά αυτά τα είπαμε ήδη, συγγνώμη). Κατά μία έννοια, το Μαθηματοσύμπαν είναι δημιούργημα της συνδυασμένης νόησης των Διανοιών του Πλανητησγή. Είναι ένα πλανητησγήινο νοητικό κατασκεύασμα. Παρά ταύτα είναι πραγματικό με τον τρόπο του - είναι τόσο πραγματικό που κάθε άτομο του σύμπαντος του Πλανητησγή χορεύει στο ρυθμό του. Οι ίδιοι οι κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί το σύμπαν του Πλανητησγή εκπορεύονται από το Μαθηματοσύμπαν.
Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι Πλανητησγήινοι.


Πρόκειται για ένα βαθύ φιλοσοφικό αίνιγμα. Το σύμπαν του Πλανητησγή υπακούει όντως σε κανόνες που προέρχονται από τα βασίλεια του Μαθηματοσύμπαντος; 'Η μήπως όλο αυτό είναι μια ψευδαίσθηση γεννημένη από πλανητοσγήινες προκαταλήψεις; Είναι άραγε το σύμπαν του Πλανητησγή κατασκευασμένο με βάση τα Μαθηματικά; Ή μήπως τα Μαθηματικά είναι ένα κατασκεύασμα στο μυαλό των Πλανητησγήινων; Οι πλανητοσγήινοι μαθηματικοί θα ήθελαν να πιστεύουν ότι το σύμπαν τους είναι κατασκευασμένο με βάση τα Μαθηματικά, αλλά στο κάτω κάτω αυτό είναι φυσικό. Οι πλανητοσγήινοι φυσικοί θα ήθελαν να πιστεύουν ότι το σύμπαν τους είναι κατασκευασμένο με βάση τη Φυσική. Οι πλανητησγήινοι βιολόγοι θα ήθελαν να πιστεύουν ότι το σύμπαν τους είναι κατασκευασμένο με βάση τη Βιολογία. Οι πλανητοσγήινοι φιλόσοφοι θα ήθελαν να πιστεύουν ότι το σύμπαν τους είναι κατασκευασμένο με βάση τη Φιλοσοφία. (Να σας πω ένα μυστικό: πράγματι έτσι είναι. Η θεμελιώδης μονάδα του πλανητοσγήινου σύμπαντος είναι το φιλοσοφόνιο, μια λογική μονάδα τόσο μικροσκοπική, που μόνο ένας φιλόσοφος θα μπορούσε να τη διασπάσει.) Οι πλανητοσγήινοι οπωροπώλες θα ήθελαν να πιστεύουν ότι το πλανητοσγήινο σύμπαν είναι φτιαγμένο από καρότα και πατάτες. Οι πλανητοσγήινοι οδηγοί ταξί έχουν την παγιωμένη αντίληψη ότι το πλανητοσγήινο σύμπαν είναι φτιαγμένο από προκαταλήψεις, και είναι προετοιμασμένοι να το υποστηρίζουν διά μακρών. Και οι πλανητοσγήινοι αισθητικοί πιστεύουν ότι το πλανητοσγήινο σύμπαν είναι φτιαγμένο από ομορφιά, και η πεποίθηση αυτή ίσως να βρίσκεται πιο κοντά στην αλήθεια από όλες τις υπόλοιπες, εφόσον όποιες ιδιότητες και αν έχει το Μαθηματοσύμπαν, η ομορφιά είναι πιο σημαντική.
 Βεβαίως η μαθηματοσυμπαντική ομορφιά είναι μια επίκτητη κλίση.


Οι Πλανητησγήινοι είναι μοναδικοί ανάμεσα στα πλάσματα του (αλλά ίσως όχι εντός του) Μαθηματοσύμπαντος κατά το εξής: δεν είναι βέβαια σε ποιο Χώρο (ή Χρόνο, ή Χωρόχρονο, ή...) πραγματικά ανήκουν. Πολύ παλιότερα πίστευαν ότι ζούσαν στη Χωροχώρα, ένα άκαμπτο τρισδιάστατο σύμπαν. Ο Χρόνος ήταν απλώς κάτι που περνούσε, μια ξεχωριστή μονοδιάστατη διαδικασία. Ήταν το Μηχανικό σύμπαν ενός διάσημου Ανθρώπου ονόματι Ισαακνεύτων: ο Απόλυτος και Ομοιόμορφος Χώρος που ακολουθούσε το ρυθμό ενός Απόλυτου και Ομοιόμορφου ρολογιού και ήταν διακοσμημένος με Απόλυτη (και σίγουρα όχι Ομοιόμορφη) Ύλη.



Η Χωροχώρα είναι όντως τμήμα του Μαθηματοσύμπαντος, όμως τώρα οι Πλανητησγήινοι αποφάσισαν - ορθά - ότι στην πραγματικότητα δεν ζουν διόλου στη Χωροχώρα. Ζουν ίσως στον Καμπυλόχωρο. Ή μήπως στον Κυματόκοσμο; Ίσως πάλι να χοροπηδούν στα Κβαντικά Πεδία ("τζογάρουν" θα ήταν η πιο κατάλληλη λέξη, αφού τα πεδία αυτά είναι φτιαγμένα από πιθανότητες). Οι Πλανητησγήινοι δεν είναι απόλυτα βέβαιοι, και σχεδόν κάθε δέκα χρόνια αλλάζουν τελείως γνώμη.

Εδώ που τα λέμε, και οι Επιπεδοχωρίτες θα αναγκαστούν σύντομα να ξανασκεφτούν ορισμένα πράγματα."


Από το ηλεκτρονικό και κωδικοποιημένο ημερολόγιο της Βικτώριας Λάιν (Γραμμή), για την οποία μια όμορφη περιπέτεια ξεκινάει όταν ανακαλύπτει στη σοφίτα του σπιτιού της το σκοροφαγωμένο ημερολόγιο του προ-προπάππου της Άλμπερτ Σκουέαρ (Τετράγωνου). Η Βίκι προσβάλλεται από τον ιό της Τρίτης Διάστασης - προς μεγάλη απόγνωση των γονιών της. Χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν, ακολουθεί τα βήματα του προγόνου της στο εκτεταμένο σύμπαν της Τρίτης Διάστασης...
Βρίσκει έναν ευτραφή κύριο (έμοιαζε με λαστιχένια φούσκα) , εξοικειωμένο με πλήθος μαθηματικούς και φυσικούς χώρους και, κρατώντας τον γερά, "πηδάει από τον ένα μαθηματικό χώρο στον άλλο, μέχρι που φτάνει στις..δέκα διαστάσεις.


"Flatterland. Like flatland, only more so" από τον βραβευμένο μαθηματικό και συγγραφέα  Ian Stewart.   
 "Η Επιπεδότερη Χώρα", μια όμορφη συνέχεια της Επιπεδοχώρας, εκδόσεις Π.Τραυλός.

Δημοφιλείς αναρτήσεις