Μαθηματικό μοντέλο για τα mosh pits


Οι Matt Bierbaum και Jesse Silverberg του Cornell University κατάφεραν να φτιάξουν το μαθηματικό μοντέλο που περιγράφει τις κινήσεις των ανθρώπων σε ένα mosh pit.

Πριν πέντε χρόνια, ο Silverberg πήγε σε μια συναυλία με την κοπέλα του. «Υπό άλλες συνθήκες θα πηδούσα μέσα στο mosh pit. Αλλά εκείνη τη φορά ήθελα να την έχω σε ασφαλές σημείο οπότε κάτσαμε στην άκρη και παρακολουθούσαμε τα πράγματα από εκεί». Καθώς παρατηρούσε τα άτομα, συνειδητοποίησε ότι η κίνησή τους έμοιαζε με αυτή των μορίων ενός αερίου.

Ο Bierbaum και ο Silverberg πήγαν σε συναυλίες και παρακολούθησαν πολλά βίντεο στο Youtube στα πλαίσια της έρευνας, ωστόσο τονίζουν ότι δε χρησιμοποίησαν λεφτά των φορολογούμενων για να μπουν σε συναυλίες - η έρευνά τους είναι καρπός της αγάπης τους για τη μουσική.

Χρησιμοποιώντας μερικές μεταβλητές, όπως την ταχύτητα κίνησης των ατόμων ή την πυκνότητα του πλήθους κατάφεραν να διατυπώσουν το μαθηματικό μοντέλο.

Η εν λόγω έρευνα μπορεί να βοηθήσει και για άλλους λόγους, καθώς δίνει πληροφορίες και για την κίνηση ανθρώπων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πανικού, οπότε μπορεί να συντελέσει στη βελτίωση συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας.
 
 Δείτε την γραφιστική προσομοίωση του μοντέλου εδώ

Πηγή: www.rocking.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις