Ξέρεις από...πολυώνυμα;

Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει το παράρτημα Βοιωτίας της Ε.Μ.Ε. στις 6 Οκτωβρίου στη Λειβαδιά, όπου θα συζητηθούν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια για να φτάσει ένας μαθητής στη Γ Λυκείου, αλλά και το ολοκαίνουριο βιβλίο των Στεργίου-Νάκης-Μαργαρώνης, παρουσιάζω ένα θέμα της Γ Λυκείου που αφορά πολυωνυμικές συναρτήσεις.

Το θέμα έχει αφετηρία το κεφάλαιο των πολυωνύμων που παρουσιάζεται στην Άλγεβρα της Β Λυκείου και συνεχίζεται με την ύλη της Γ Λυκείου σε όλα τα κεφάλαια, ενσωματώνοντας και ασκήσεις του σχολικού βιβλίου. 

Για εμάς τους μαθηματικούς, στο ερώτημα "από που ξεκινάνε οι προαπαιτούμενες γνώσεις στα μαθηματικά" η απάντηση, νομίζω, είναι ξεκάθαρη: από την Α Δημοτικού. Και ίσως η υπερβολή της απάντησης να δίνει την εικόνα της συνέχειας των μαθηματικών, το σίγουρο όμως είναι ότι η ύλη της Α και Β Λυκείου είναι απαραίτητη στην Γ Λυκείου.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην ημερίδα, πράγμα βέβαιο, αν διαβάσει κανείς τα ονόματα των συναδέλφων που συμμετέχουν και των διοργανωτών, αλλά και στο πολύ χρήσιμο βιβλίο που με δεξιοτεχνικό τρόπο (δείγμα γραφής των συγγραφέων) εισάγει τον μαθητή της Β Λυκείου στα μονοπάτια της Γ τάξης.


Δημοφιλείς αναρτήσεις