Κορονοϊός και Θεωρία του Χάους. Λύση ή Πρόβλημα;

 

Γνωρίζουμε από τη Θεωρία του Χάους ότι υπάρχουν μεγέθη τα οποία παρουσιάζουν πολύ υψηλή ευαισθησία σε πολύ μικρές διαταραχές - αβεβαιότητες.

Αν εμφανιστεί ευαισθησία σε ένα μέγεθος από μικρές αλλαγές, τότε εκδηλώνεται χάος στα μαθηματικά μοντέλα, πράγμα που καθιστά ανέφικτη την μέσο - μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του μεγέθους.

Στην περίπτωση της πανδημίας, αν και δεν υπάρχουν ακόμα συστηματικά δεδομένα, φαίνεται πως μικρές αλλαγές που μπορεί να υπάρχουν, δεν ανατρέπουν σημαντικά την πορεία της πανδημίας και τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα παρουσιάζουν χάος μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι οι παράμετροι που εισάγονται στις εξισώσεις των μοντέλων να υπολογίζονται συχνά, λόγω του ότι μεταβάλλονται διαρκώς, ώστε οι εξισώσεις να διορθώνονται στην μεταβαλλόμενη πραγματικότητα.

Είναι σίγουρο ότι τα μαθηματικά μοντέλα και οι συνεχείς προσομοιώσεις, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, διευκολύνουν την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας πριν, αλλά και μετά τη διάθεση του εμβολίου.

Που μπορούν όμως να φτάσουν τα μαθηματικά μοντέλα και η πρόοδος στην τεχνολογία αυτών τα επόμενα χρόνια;

Πιστεύεται πως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια οι προσομοιώσεις αυτές θα παρουσιάζουν τέτοια απίστευτη ακρίβεια που θα δοθούν λύσεις σε πάρα πολλά προβλήματα. 

Στον αντίποδα όμως θεωρείται εξίσου πιθανό η ανθρωπότητα να έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα. Την εξομοίωση των ανθρώπων με τις μηχανές ή την αποδέσμευση του νου από τις μηχανικές διεργασίες, για την εμβάθυνση του στοχασμού, την ανάπτυξη της σκέψης, αλλά και την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης.

Πηγή: Από συνέντευξη του καθηγητή μαθηματικών του Α.Π.Θ. Γιάννη Αντωνίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις