Τεχνολογικοί "δεινόσαυροι" που εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα!

 

Οι μεγάλες καινοτομίες κάποτε ήταν σπάνιες και παρέμειναν στην καθημερινή μας ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα οι νέες τεχνολογίες γίνονται απαρχαιωμένες σχεδόν τόσο γρήγορα όσο εμφανίζονται.


Υπάρχουν όμως κάποιες τεχνολογίες που χάραξαν μια μακροχρόνια πορεία στην ιστορία των ανακαλύψεων και ενώ θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί, χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα όσο περίεργο κι αν φαίνεται.

1) Δισκέτες.
 
 
Η δισκέτα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κυρίως σε συστήματα που δίνουν προτεραιότητα στην αξιοπιστία έναντι της εφευρετικότητας. ΑΤΜ και ορισμένα ιατρικά μηχανήματα τις χρησιμοποιούν ακόμα σε κάποιες χώρες, ενώ στις ΗΠΑ το Υπουργείο Άμυνας τις χρησιμοποιούσε για να ελέγξει το πυρηνικό οπλοστάσιο τους μέχρι το 2020 για λόγους ασφαλείας.

2) Τηλεειδοποιητές.
 

Μόλις τα κινητά τηλέφωνα εμφανίστηκαν, η ανάγκη για τηλεειδοποίηση εξαφανίστηκε. Παρόλα αυτά μια δημοσκόπηση που έγινε πριν 2 χρόνια σε νοσοκομεία των ΗΠΑ έδειξε πως πάνω από τους μισούς γιατρούς εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα beepers ως μια προσπάθεια διαχωρισμού της επαγγελματικής ζωής από την προσωπική ζωή στο σπίτι.
 
3) Διαστημικοί ανιχνευτές.
 
 
Η αποστολή ενός αντικειμένου στο διάστημα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα που έχει πετύχει η ανθρωπότητα. Τα Voyager I και II, τα πιο απομακρυσμένα ανθρώπινα κατασκευάσματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ, διαθέτουν υπολογιστές με μέγεθος μόλις 68 kilobyte. Kι όμως, 45 χρόνια μετά την εκτόξευσή τους συνεχίζουν και λειτουργούν, στέλνοντας δεδομένα πίσω στη Γη από απόσταση 14,5 δισεκατομμύρια μίλια μακριά (156 φορές την απόσταση της Γης από τον Ήλιο). 
 
Για την ιστορία ο Vanguard 1 συνεχίζει να σπάει το ρεκόρ του παλαιότερου δορυφόρου σε τροχιά, καθώς ξεκίνησε το 1964 και πιθανότατα να συνεχίσει να το κάνει για εκατοντάδες ακόμη χρόνια.

4) Διαδίκτυο μέσω τηλεφώνου.
 

Οι χρήστες διαδικτύου μιας συγκεκριμένης ηλικίας (όχι εγώ) θα θυμάστε την συγκλονιστική αλληλουχία των ηχητικών σημάτων που προανήγγειλαν τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Αν πιστεύετε όμως ότι το dial up μπήκε στο μουσείο, τότε κάνετε λάθος αφού η AOL (κάποτε το μεγαλύτερο όνομα στο οικιακό διαδίκτυο) έχει σήμερα περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες που προτιμούν την ασφάλεια και την προστασία ταυτότητας που τους παρέχει η σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω εισόδου.

5) Καρτοτηλέφωνα.
 
 
 
Αν και η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας έχει γίνει ο κυρίαρχος τρόπος τηλεφωνικής επικοινωνίας, μόνο στη Νέα Υόρκη έχουν παραμείνει σήμερα περίπου 100.000 καρτοτηλέφωνα, κυρίως σε πάρκα και κατασκηνώσεις, των οποίων η χρήση αυξάνεται σημαντικά μετά από έντονες καιρικές συνθήκες ή φυσικές καταστροφές, όταν τα κυψελωτά δίκτυα ενδέχεται να διακοπούν ή να κατακλυστούν.

6) Ηλεκτρονικές λυχνίες.
 

Όταν εφευρέθηκε το τρανζίστορ το 1947 ο θάνατος της ηλεκτρονικής λυχνίας φάνηκε πως ήταν αναπόφευκτος. Παρόλα αυτά οι λυχνίες χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά μέχρι σήμερα σε συγκεκριμένες τεχνολογίες στις οποίες οι ανάγκες ισχύος υπερβαίνουν αυτές που επιτυγχάνονται εύκολα με τους ημιαγωγούς, όπως στο εσωτερικό ενός μαγνητικού τομογράφου ή ακόμα και στους φούρνους μικροκυμάτων που έχουμε σπίτι μας.

7) Καρμπόν.
 
 
 
 Ανθρακικό αντίγραφο αλλιώς ή carbon paper, αν και οι νεαρότεροι σε ηλικία το έχουν συναντήσει μόνο ως "cc" στα emails. Οι σαρωτές και τα φωτοτυπικά μηχανήματα το έριξαν σε αδράνεια, όμως σήμερα έχει βρει μια δεύτερη ζωή στον κόσμο της τέχνης, αφού η ικανότητά του να μεταφέρει άνθρακα χρησιμοποιείται για να μετακινήσει σχέδια σε λεπτεπίλεπτα υλικά.

Προτού λοιπόν θεωρήσετε το περσινό smartphone σας ξεπερασμένο τεχνολογικά, αναλογιστείτε πως το Apollo 11 πήγε στη Σελήνη με 100.000 φορές μικρότερη επεξεργαστική ισχύ από ένα μέσο κινητό τηλέφωνο σήμερα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις