΄Ένα μέλλον χωρίς passwords

 

Οι πρώτοι κωδικοί πρόσβασης στην ιστορία, με την μορφή που τους γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίζονται το 1961 για τον κοινής χρήσης υπολογιστή που είχε το MIT, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής σύνδεση των καθηγητών του ιδρύματος. Και φυσικά εννοείται πως, με βάση τον αστικό μύθο που υπάρχει, το συγκεκριμένο σύστημα ήταν και το πρώτο που έπεσε θύμα παραβίασης δεδομένων.


Σήμερα, ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 100 κωδικούς, όχι απαραίτητα διαφορετικούς μεταξύ τους, αποτελώντας την πιο συνηθισμένη μορφή ελέγχου ταυτότητας. Αυτό βέβαια δεν έχει αποτρέψει τις παραβιάσεις δεδομένων, είτε γιατί πολλοί καταφεύγουν στην εύκολη λύση ενός αδύναμου password, είτε γιατί οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να εκμεταλλευτούν κάθε ευάλωτο στοιχείο των μέτρων προστασίας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τώρα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ως κωδικό το 123456 σε έναν ή και περισσότερους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν, με βάση έρευνες του 2021.

 
Με χρήση Μαθηματικών μπορούμε να υπολογίσουμε πως αν χρησιμοποιήσουμε ένα password με 2 χαρακτήρες (γράμματα, αριθμούς και ειδικά σύμβολα), τότε έχουμε 1440 διαφορετικούς συνδυασμούς. Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο αριθμούς για ένα password με 5 χαρακτήρες, τότε οι πιθανοί συνδυασμοί είναι 100.000, ενώ αν δημιουργήσουμε password με 8 χαρακτήρες από πεζά και κεφαλαία γράμματα  του αγγλικού αλφαβήτου και αριθμούς, τότε οι πιθανοί συνδυασμοί φτάνουν τους 218.340.105.584.896.

Παρόλα αυτά όσο υπάρχουν κωδικοί πρόσβασης, τόσο τα συστήματα θα παραμένουν ευπαθή, αναγκάζοντας μεγάλους οργανισμούς να ξοδεύουν μέχρι και 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως σε παρεμβάσεις προστασίας. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που εδώ και χρόνια σχεδιάζεται η εγκατάλειψή τους και εταιρείες, όπως η Apple, η Google και η Microsoft εκτιμούν ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του οράματος για ένα μέλλον χωρίς κωδικούς.

Δακτυλικά αποτυπώματα, το πρόσωπο ή άλλα βιομετρικά μοναδικά χαρακτηριστικά μας ήδη χρησιμοποιούνται σήμερα από συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η διαλειτουργικότητα της λύσης που θα προταθεί, ώστε οι κωδικοί πρόσβασης, όπως τους ξέρουμε, να καταργηθούν από παντού.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις