2ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας της Ιστορίας των Επιστημών

 

 

Η Διεθνής Ακαδημία της Ιστορίας των Επιστημών ιδρύθηκε το 1928 και συγκεντρώνει τους πιο διακεκριμένους ειδικούς στην ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας από όλες τις χώρες του κόσμου, οι οποίοι επιλέγονται αποκλειστικά με βάση το επιστημονικό τους έργο. Έχει την έδρα της στο Παρίσι και αποτελείται από 200 τακτικά και 300 αντεπιστέλλοντα μέλη.

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο που οργανώνει θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις αίθουσες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (http://www.eie.gr/) τη χρονική περίοδο 12 - 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Έχει τίτλο "Επιστημονικές πρακτικές και ανθρώπινες αξίες - Μια ιστορική προσέγγιση."

Στην πρώτη ανακοίνωση για τη διεξαγωγή του 2oυ CIAHS, η Διεθνής Ακαδημία ξεκινάει με τα λόγια ενός εκ των ιδρυτών της, του βελγικής καταγωγής συγγραφέα και λόγιου, με σπουδές στη Χημεία, στην Ουράνια Μηχανική και στα Μαθηματικά, George Alfred Leon Sarton (1884 - 1956), ότι η ιστορία της επιστήμης είναι η βάση ενός "νέου ανθρωπισμού", επειδή η επιστήμη δημιουργεί τις δικές της αξίες.

Συνεχίζοντας όμως επισημαίνει πως υπάρχουν περιπτώσεις στην ιστορία που η παραπάνω διακήρυξη δεν τηρήθηκε, δίνοντας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Άουσβιτς και τη Χιροσίμα.

"Η ηθική και κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα στην ερευνητική πρακτική και στις εφαρμογές του είναι ένα φλέγον ζήτημα σήμερα. Αλλά αυτό το πρόβλημα είναι παλιό. Συνδέεται με όλες τις μεγάλες φιλοσοφίες. Στην ιστορία υπήρξαν πολλές περιπτώσεις από την αρχή: πειραματισμοί σε ανθρώπους, συμβολή σε πολεμικές εφευρέσεις (Νόμπελ), συμβολή επιστημόνων στην ατομική βόμβα, ζητήματα φυλής και φύλου, έλεγχος της ζωής, Τεχνητή Νοημοσύνη κ.α. Μια ιστορική διεπιστημονική και διαπολιτισμική προσέγγιση για τα θεμελιώδη ερωτήματα μακροπρόθεσμα."

Δείτε το πρόγραμμα.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις