Εγκαινιάζεται το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο βασισμένο στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων

 

 

Εγκαίνια για το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο, το οποίο βασίζεται στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας Σονόρα στο Μεξικό. Η αυριανή ημερομηνία επιλέχθηκε, ώστε να συμπίπτει με την "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας" (09 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονύσιου Σολωμού).

Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο με ύψος 3,20 μέτρα (δέκα φορές μεγαλύτερο από το πρωτότυπο έργο ύψους 32 εκατοστών) έχει τοποθετηθεί σε μια μικρή πλατεία, η οποία ονομάστηκε "Πλατεία Αντικυθήρων" μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και κατασκευάστηκε σε συνεργασία ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου με γνωστή εταιρεία μεγάλων ρολογιών.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα ενεργοποιηθεί το μνημιακό ρολόι, το οποίο από εκείνη τη στιγμή και μετά θα παρέχει κίνηση στο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Η μνημειώδης αυτή έκδοση περιλαμβάνει την πρόβλεψη των θέσεων των ουράνιων σωμάτων, δηλαδή του Ήλιου, της Σελήνης και των πέντε ορατών πλανητών, την πρόβλεψη του καιρού με βάση ακριβή ημερολόγια και κλιματολογικά δεδομένα (π.χ. Οκτώβρη και Νοέμβρη βρέχει στην Ελλάδα, άρα πρέπει να γίνει σπορά των σιτηρών), προβλέπει επίσης τις εκλείψεις και προσδιορίζει πότε γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στις 02 Ιουνίου 2022, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η τελετή εγκαινίων είναι στις 08 Φεβρουαρίου 2023, 08:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας και υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης στο παρακάτω κανάλι:

Δημοφιλείς αναρτήσεις