Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: η σχέση της διακοπής του τσιγάρου με τα μαθηματικά.

 

 

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων οι 250 είναι επιβλαβείς και πάνω από τις 50 είναι καρκινογόνες. Σχεδόν το 40% των θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας όλων των μορφών καρκίνου και το 90% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα.

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι πάρα πολλά και αποτελεί μια από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορεί να πάρει ο καπνιστής για την υγεία του. Στη χώρα μας 1 στους 4 Έλληνες καπνιστές έχουν αναφέρει μία τουλάχιστον προσπάθεια διακοπής κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Και επειδή τα μαθηματικά είναι παντού, για τους καπνιστές που είναι καλοί στα μαθηματικά, η απόφαση να σταματήσουν το τσιγάρο είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health Psychology το 2020.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι καπνιστές που είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε ένα τεστ μαθηματικών ικανοτήτων ήταν πιο πιθανό από άλλους να πουν ότι σκοπεύουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Ο λόγος είναι ότι θυμούνταν καλύτερα τους τρομακτικούς αριθμούς και τα ποσοστά που σχετίζονταν με τους κινδύνους του καπνίσματος, κάτι το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερη αντίληψη του κινδύνου που ενέχει το κάπνισμα και άρα μεγαλύτερη θέληση για διακοπή.

Η συγκεκριμένη έρευνα, μια από τις ελάχιστες που συνδέουν την ικανότητα στα μαθηματικά με το κάπνισμα, πραγματοποιήθηκε με 696 ενήλικες καπνιστές, στους οποίους δόθηκε ένα σύντομο, τυποποιημένο τεστ αξιολόγησης της αριθμητικής κατά την έναρξη της συνεδρίας.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρατηρήσουν οκτώ διαφορετικές προειδοποιητικές πινακίδες για το κάπνισμα, πολλές φορές την κάθε μία, οι οποίες είχαν διάφορες εικόνες, από καρτούν μέχρι κατεστραμμένο πνεύμονα και που περιελάμβαναν επιπλέον κάποιο προειδοποιητικό κείμενο, όπως «το κάπνισμα σκοτώνει». Ταυτόχρονα τους δίνονταν και πληροφορίες για την πιθανότητα κινδύνου καπνιστών και μη καπνιστών, όπως για παράδειγμα "το 75,4% των καπνιστών πεθαίνουν πριν τα 85 σε αντίθεση με το 53,7% των μη καπνιστών".

Έξι εβδομάδες αργότερα, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις σχεδιασμένες για να αναδειχθεί κατά πόσο θυμούνταν τις πληροφορίες κινδύνου που είχαν δει. Ακόμη, τους υποβλήθηκαν ερωτήσεις που στόχο είχαν να υπολογίσουν την αντίληψη του ύψους του κινδύνου που σχετίζεται με το κάπνισμα και να βαθμολογήσουν πόσο πιθανό θεωρούσαν ότι είναι να διακόψουν το κάπνισμα μέσα στις επόμενες 30 ημέρες ή το επόμενο έτος.

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, οι συμμετέχοντες που βαθμολογήθηκαν υψηλότερα στα μαθηματικά έδειχναν να έχουν καλύτερη μνήμη για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα, ακόμα και στα στατιστικά στοιχεία, πράγμα που συνδέθηκε με αυξημένη αντίληψη του κινδύνου και πρόθεση διακοπής.

Σήμερα, αν και το ποσοστό των Ελλήνων ενηλίκων που καπνίζουν καθημερινά έχει μειωθεί σημαντικά, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενήλικων καθημερινών καπνιστών (27,3%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις