O πόλεμος των μηχανών στο Facebook

 Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τις μηχανές ικανές να κατανοούν το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Διαδικτυακή αναζήτηση, προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί (smartphones), έξυπνα σπίτια, πόλεις και υποδομές, αυτοκίνητα, υγεία, μεταφορές, τρόφιμα, δημόσια διοίκηση κ.α. είναι μερικοί από τους τομείς με τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας και στο μέλλον αναμένεται να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στη ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας.

Στα social media και ειδικότερα στο facebook η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον σημείο αναφοράς. 

Χωρίς τη φυσική παρουσία και εργασία ανθρώπινου δυναμικού το facebook εκπαιδεύει το λογισμικό του, ώστε να αναλύει δεδομένα από εκατομμύρια εικόνες, χρησιμοποιώντας τα σχόλια των χρηστών συλλέγοντας πληροφορίες και αναγνωρίζοντας αντικείμενα.

Οι στόχοι είναι διάφοροι, όπως για παράδειγμα να διευκολυνθούν οι διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου του περιεχομένου που αναρτάται και την αποτροπή βίας, γυμνού περιεχομένου, spam ή ρητορικής μίσους.

Σημαντική επίσης θεωρείται η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, μέσω του εντοπισμού λέξεων και εκφράσεων, αλλά και αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, βοηθώντας ταυτόχρονα στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού με την παροχή δεδομένων.

Φυσικά, χρησιμοποιείται ευρέως και για την παροχή εξατομικευμένων συστάσεων και διαφημίσεων και στις διαδικτυακές αγορές, βάσει προηγούμενων αναζητήσεων και γενικότερα συμπεριφορών.

Το 61% των Ευρωπαίων διάκειται ευνοϊκά στη Τεχνητή Νοημοσύνη και στα ρομπότ, ενώ το 88% θεωρεί ότι οι τεχνολογίες αυτές απαιτούν προσεκτικής διαχείρισης.

Και όχι άδικα.

Το καλοκαίρι του 2017 έγινε γνωστό ότι το facebook αναγκάστηκε να τερματίσει ένα πείραμα Τεχνητής Νοημοσύνης που διενεργούσε, καθώς τα δύο ρομπότ (chatbots) που συμμετείχαν άρχισαν να επικοινωνούν σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαινε κανείς.

Τα δύο chatbots είχαν προγραμματιστεί για να μιλούν αγγλικά και να διαπραγματευθούν την ανταλλαγή βιβλίων και άλλων αντικειμένων. Πολύ γρήγορα όμως τροποποίησαν την αγγλική γλώσσα και χρησιμοποίησαν μόνο κάποιες λέξεις, τις οποίες επαναλάμβαναν, δείχνοντας ότι κατάφεραν να επικοινωνήσουν πιο εύκολα μέσω ενός δικού τους κώδικα.

Ο καθηγητής ρομποτικής που συντόνιζε το project σχολίασε πως "είναι ένα απίστευτα σημαντικό επίτευγμα, αλλά όποιος πιστεύει ότι δεν είναι επικίνδυνο, εθελοτυφλεί."

Εξήγησε πως είναι η πρώτη καταγεγραμμένη ανεξέλεγκτη επικοινωνία δύο ρομπότ, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να έχει ξανασυμβεί, χωρίς όμως να καταγραφεί.

Ο γνωστός Elon Musk (Tesla) έχει παρουσιάσει πολλές φορές σε συνέδρια, διάφορα σενάρια εξέγερσης των μηχανών και πρόκλησης πολέμων με χρήση εκστρατειών fake news.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το μέλλον για όλη την ανθρωπότητα, με τεράστιες ευκαιρίες όμως ταυτόχρονα και απειλές που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν.

Και μερικοί αριθμοί: 

142 zettabytes είναι ο παγκόσμιος όγκος δεδομένων που παράγονται καθημερινά (1 zettabytes = 1 τρις gigabytes)

11% - 37% εκτιμάται η αύξηση της παραγωγικότητας που θα επιφέρει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

1,5% - 4% είναι το ποσοστό μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ως αποτέλεσμα της χρήσης λειτουργιών της Τεχνητής Νοημοσύνης

14% εκτιμάται το ποσοστό των θέσεων εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ που έχουν αυτοματοποιηθεί

 

  

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις