Ο έρωτας την εποχή των αλγορίθμων

  

Η γιορτή των ερωτευμένων υπάρχει , όπως και τόσες άλλες ανούσιες για πολλούς και με αφορμή αυτήν παρακάτω μερικά μαθηματικά του έρωτα.


1) Profile picture 
Ο μαθηματικός ιδιοκτήτης του γνωστού διαδικτυακού τόπου γνωριμιών OKCupid, μετά από ανάλυση δεδομένων σε βάθος δεκαετίας, επισημαίνει το εξής: "το να διαλέξουμε μια φωτογραφία που μας κολακεύει μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ"

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή τα άτομα με ωραίες φωτογραφίες λαβαίνουν και τα λιγότερα μηνύματα.

2) Το πρώτο βήμα
Με βάση τον αλγόριθμο Gale Shapley, τα άτομα που κάνουν το πρώτο βήμα για μια γνωριμία, χωρίς να φοβούνται την απόρριψη, είναι εκείνα που καταλήγουν με τις περισσότερες ευκαιρίες ζευγαρώματος. Όσοι ή όσες διστάζουν να κάνουν την πρώτη κίνηση περιμένοντας παθητικά κάποιον να τους μιλήσει, είναι οι χαμένοι και χαμένες της υπόθεσης. 

3) Πόσο θα διαρκέσει;
Ο ψυχολόγος John Gottman μαγνητοφώνησε εκατοντάδες παντρεμένα ζευγάρια, αφού τους ζήτησε να συζητήσουν για τα πιο κρίσιμα θέματα της σχέσης τους. Η ομάδα του κατέγραψε τις πληροφορίες για την αρτηριακή πίεση, την εφίδρωση και τους καρδιακούς παλμούς των ζευγαριών την ώρα που εκείνα συζητούσαν, καθώς και την αίσθηση όσων λέγονταν. Μετά από λίγες μόνο μετρήσεις οι ειδικοί ήταν σε θέση να προβλέψουν κατά πόσο ένα ζευγάρι όδευε προς χωρισμό με ακρίβεια 90%.

Στην συνέχεια ο  Gottman συνεργάστηκε με τον μαθηματικό James Murray και μαζί δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο με το οποίο κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν τα ευρήματά τους. Σύμφωνα με το μοντέλο τους εκείνο που πρέπει να προσέξουμε σε μια σχέση είναι αυτό που ονομάζεται "κατώφλι αρνητικότητας" το οποίο καταδεικνύει τον βαθμό αρνητικότητας που πρέπει να έχει ο ένας πριν προκαλέσει μια ισχυρή αντίδραση στον άλλον. Τα ζευγάρια με χαμηλό δείκτη ήταν εκείνα με τις περισσότερες πιθανότητες να μείνουν μαζί για πολύ καιρό, αφού συζητώντας και βρίσκοντας λύσεις για τα προβλήματά τους δεν επέτρεπαν στην αρνητική ενέργεια να συσσωρεύεται μέχρι σημείου εκρήξεως.

4) Αλγόριθμος Nanaya
Τέλος, κάτι για όσους δεν γιορτάζουν φέτος και αναρωτιούνται ποιες οι πιθανότητες να βρουν επιτέλους τον ή την κατάλληλη σύντροφο. Τα μαθηματικά πάλι έχουν την λύση, αφού υπάρχει ελπίδα να το μάθουν, απευθυνόμενοι στον αλγόριθμο της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας Nanaya  (www.nanaya.co)

Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή, με βασικό σύνθημα τη φράση "Προβλέψτε το μέλλον της ερωτικής ζωής σας".

Ο αλγόριθμος που κρύβεται πίσω από την εφαρμογή, βασίζεται σε εξελιγμένες στατιστικές μεθόδους, που ήδη αξιοποιούνται στα χρηματοοικονομικά, στις επιχειρήσεις και στην επιστημονική έρευνα.

Ο δημιουργός του Nanaya, μηχανικός στο επάγγελμα, εργαζόταν σε διαστημικά προγράμματα της NASA για πολλά χρόνια. Έφτιαξε τον αλγόριθμο λίγους μήνες αφότου χώρισε την φίλη του με την οποία τα είχαν επί δύο χρόνια με σκοπό να δημιουργήσει ένα online εργαλείο, που να δείχνει στους ανθρώπους πόσο τυχεροί μπορεί να είναι στα ερωτικά τους, ώστε, μεταξύ άλλων, να μην καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες και έτσι απογοητεύονται υπερβολικά.

Το λογισμικό αναλαμβάνει να αξιολογήσει ποιο τμήμα του πληθυσμού ταιριάζει με τον χαρακτήρα και τις προτιμήσεις του καθενός ή της καθεμιάς και εμφανίζει πίνακες με διάφορα σκορ για τον κάθε χρήστη, όπως πόσο επιλεκτικός ή δύσκολος είναι κ.α. καθώς επίσης και ένα γράφημα με τις πιθανότητες να πέσει πάνω στον έρωτα της ζωής του τα επόμενα χρόνια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις