Ο αριθμός Έρντος

 

Ο Πολ Έρντος, ένας από τους πιο παραγωγικούς και εκκεντρικούς μαθηματικούς, γεννιέται σαν σήμερα 26 Μαρτίου του 1913 στην Βουδαπέστη.

Παιδί θαύμα από μικρός, σε ηλικία 3 χρονών έκανε πολλαπλασιασμούς με 3 και 4 ψηφία, υπολογίζοντας σαν παιχνίδι πόσα δευτερόλεπτα είχαν ζήσει οι φίλοι που επισκέπτονταν τους επίσης μαθηματικούς γονείς του και σύντομα θεωρήθηκε μαθηματική διάνοια.
 
Εβραίος στην καταγωγή, έφυγε για το Μάντσεστερ το 1934 μετά τη διδακτορική του διατριβή, εξαιτίας του αυξανόμενου αντισημιτικού ρεύματος και στη συνέχεια ανέπτυξε τη συνήθεια να ταξιδεύει από πανεπιστημιούπολη σε πανεπιστημιούπολη, χωρίς να μπορεί να μένει πολύ καιρό στον ίδιο τόπο, κάτι που τον χαρακτήρισε μέχρι το τέλος της ζωής του το 1996.
 
Όλα τα προσωπικά του αντικείμενα χωρούσαν σε μία βαλίτσα. Τα βραβεία και τα χρηματικά ποσά που κέρδιζε είτε τα έδινε σε όσους είχαν ανάγκη είτε τα ξόδευε σε σημαντικούς σκοπούς. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως περιπλανώμενος, ταξιδεύοντας ανάμεσα σε συνέδρια και τα σπίτια συναδέλφων του σε όλον τον κόσμο. 

Θεωρείται τυπική εικόνα για τον Έρντος η ξαφνική του εμφάνιση στο κεφαλόσκαλο της πόρτας ενός συναδέλφου του λέγοντας "το μυαλό μου είναι ανοικτό" μια φράση που τον χαρακτήρισε. Έμενε όσο χρειαζόταν για να συνεργαστεί μαζί τους για κάποιες δημοσιεύσεις και έφευγε λίγες μέρες αργότερα. Σε πολλές περιπτώσεις ρωτούσε τον παρόντα συνεργάτη του ποιον θα έπρεπε να επισκεφθεί ύστερα.

Με αφορμή τον μεγάλο αριθμό συνεργασιών του Έρντος με άλλους μαθηματικούς (υπολογίζεται ότι έκανε περίπου 1.500 δημοσιεύσεις με 510 συναδέλφους του) οι φίλοι του συνέλαβαν την χιουμοριστική ιδέα του αριθμού Έρντος.
 
Ο αριθμός αυτός σχετίζεται με ένα πρόσωπο, περιγράφοντας την απόσταση σε συνεργασίες μαθηματικών δημοσιεύσεων μεταξύ αυτού του προσώπου και του Πολ Έρντος.
 
Το σύστημα έχει ως εξής: 
Ο Πολ ΄Ερντος έχει τον αριθμό 0. Όλοι οι υπόλοιποι βαθμολογούνται με βάση τη "στενότητα" της σχέσης τους μαζί του. Όποιος έχει συνυπογράψει μια εργασία με τον ΄Ερντος βαθμολογείται με 1, όποιος έχει συνυπογράψει μια εργασία με κάποιον συνυπογράψαντα του ΄Ερντος βαθμολογείται με 2 και συνεχίζεται.
 
Ο Αϊνστάιν για παράδειγμα, είχε τον αριθμό 2, αφού δεν είχε συνεργαστεί ποτέ με τον ΄Ερντος, συνέγραψε όμως εργασίες με ορισμένους από τους συνεργάτες του.
 
Σήμερα αντίστοιχοι αριθμοί χρησιμοποιούνται και για άλλους παραγωγικούς ερευνητές.

"Ένας μαθηματικός είναι μια συσκευή που μετατρέπει τον καφέ σε θεωρήματα", έλεγε με τους φίλους του, καθώς  ίδιος κατανάλωνε απίστευτες ποσότητες καφέ σε καθημερινή βάση για να κρατάει το μυαλό του σε εγρήγορση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις