Kώδικας Braille: Μαθηματικά σύμβολα και εκπαίδευση

 

 

Κώδικας Μπράιγ (Braille) ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών και το όνομα του οφείλεται στον εφευρέτη του, Λουδοβίκο Louis Braille, ο οποίος είχε τυφλωθεί από μικρός.

Ο πρώτος κώδικας Braille αναπτύχθηκε το 1824 για τη γαλλική γλώσσα, ενώ η επίσημη καθιέρωση του για την ελληνική γλώσσα έγινε το 1948.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα όμως, εκτός από τα γράμματα και τους αριθμούς υπάρχει και ένα πλήθος ειδικών επιστημονικών συμβόλων, κυρίως στα Μαθηματικά, αλλά και σε όλες τις Θετικές Επιστήμες γενικότερα.

Κατά καιρούς αναπτύχθηκαν διάφορα συστήματα αναπαράστασης μαθηματικών και άλλων επιστημονικών συμβόλων κατά Braille, τα οποία αναθεωρήθηκαν πολλές φορές, μόλις διαπιστωνόταν ότι δεν κάλυπταν όλες τις περιπτώσεις και τις ανάγκες των χρηστών.

Πολλές χώρες, έχοντας ως βάση τη γραφή Braille που υπάρχει στη γλώσσα τους, δημιούργησαν δικά τους συστήματα αντιστοίχησης μαθηματικών συμβόλων κατά Braille, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιος διεθνής ενιαίος τρόπος αντιστοίχισης.

Στην Ευρώπη αρκετές χώρες έχουν περισσότερα από ένα συστήματα κωδικοποίησης, άλλες χώρες βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής και μόνο οι χώρες της Βόρειας Αμερικής χρησιμοποιούν ενιαίο σύστημα με την ονομασία Nemeth Code for Mathematics and Science Notation 1972

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από τον καθηγητή μαθηματικών Abraham Nemeth το 1946 στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής και σήμερα διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και χρησιμοποιείται ευρέως.

Στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν υπάρχει σύστημα μαθηματικών συμβόλων κατά Braille, το οποίο να είναι πλήρες και να καλύπτει όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης.

Η σημαντικότερη προσπάθεια είχε γίνει από τον μαθηματικό Μενεϊδη τη δεκαετία του 1990, όμως δεν καλύπτει όλα τα μαθηματικά σύμβολα, όπως: πίνακες, ορίζουσες, ακολουθίες κ.α.

Το 1999 το υπουργείο παιδείας ανέθεσε στο Κ.Ε.Α.Τ. (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών) τη διασκευή και μεταγραφή των βιβλίων του δημοτικού σχολείου και χρησιμοποιήθηκε το ελληνικό σύστημα Μενεϊδη, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα στα βιβλία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Τα σχολικά βιβλία Γυμνασίων - Λυκείων και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα δεν παράγονται στο Κ.Ε.Α.Τ., ενώ σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα εδώ και αρκετά χρόνια παράγονται βιβλία σε κώδικα Nemeth.     

 

Οι παραπάνω πίνακες προέρχονται από βιβλίο εκδόσεων του Κ.Ε.Α.Τ. , με συγγραφείς τους Κουρουπέτρογλου και Φλωριά, και τίτλο: " Επιστημονικά Σύμβολα κατά Braille στον Ελληνικό χώρο"

Δημοφιλείς αναρτήσεις