Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου: το πρώτο e-book στον κόσμο!

 

Με το σύνθημα "Διάβασε ένα e-book" διοργανώνονται σε όλον τον κόσμο εκδηλώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση, με έναρξη την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου, καθιερώνοντας την Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τον Καναδά και στόχος ήταν να υπάρξει ενημέρωση για τα ψηφιακά βιβλία και την απόλαυση της ψηφιακής ανάγνωσης.

Στην Ελλάδα η αγορά του ψηφιακού βιβλίου βρίσκεται σε αρχικά στάδια ακόμα, αφού αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των συνολικών πωλήσεων στο χώρο του βιβλίου. 

Αναγνώστες ψηφιακών βιβλίων είναι, κατά βάση, οι συστηματικοί χρήστες του βιβλίου, ηλικίας 20 έως 45 ετών.

Γενικότερα, τα ψηφιακά βιβλία θεωρούνται πως παρέχουν μεγαλύτερες δυνατότητες στη διδασκαλία και στη μάθηση, γεγονός που επιβεβαιώνεται σήμερα, εποχή της τηλεκπαίδευσης. 

Είναι πιο ελκυστικά στις εκπαιδευτικές κοινότητες και αποτελούν σημαντικό στοιχείο της πληροφοριακής εμπειρίας του ακαδημαϊκού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου διδακτικού προσωπικού και φοιτητών - μαθητών. 

Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% του εκπαιδευτικού πληθυσμού χρησιμοποιεί ψηφιακά βιβλία για έρευνα και εργασία, ενώ για ανάγνωση στον ελεύθερο χρόνο χρησιμοποιείται κυρίως το έντυπο.

Η πρώτη σημαντική προσπάθεια στο χώρο των ψηφιακών βιβλίων έγινε τη δεκαετία του 1970 με το Project Gutenberg

Το συγκεκριμένο progect ξεκίνησε ως εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και διανομής πολιτισμικών έργων δημόσιας κυριότητας, δηλαδή έργων που δεν υπήρχαν πλέον πνευματικά δικαιώματα.


Το κεντρικό σύνθημα ήταν "Ας σπάσουμε τους τοίχους της άγνοιας και της αγραμματοσύνης" με στόχο να γίνουν προσιτά στο ευρύ κοινό έργα λογοτεχνικής κληρονομιάς.

Το πρώτο ψηφιακό βιβλίο που πληκτρολογήθηκε ήταν η "Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας" των Η.Π.Α. το 1971 από τον Michael Hart , ενώ σήμερα περιλαμβάνονται 60.000 έργα, τα οποία διατίθενται δωρεάν.

Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και πάνω από 100 βιβλία στα ελληνικά που μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.gutenberg.org/browse/languages/el 

Πλέον, κυκλοφορούν δεκάδες σελίδες στο διαδίκτυο με σχολικά βιβλία, δωρεάν λογοτεχνικά βιβλία, επιστημονικά βιβλία κ.α. σε οποιαδήποτε ψηφιακή μορφή, ενώ η δημιουργία και η διάθεση e-books αποτελεί έναν από τους πιο ανερχόμενους κλάδους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις